Corona-challenge 1

Omdat de coronamaatregelen ons in ons kot houden, willen we jullie toch helpen er een fijne tijd van te maken. Om de 14 dagen sturen we een challenge de wereld in en je kan er nog iets bij winnen!

De eerste challenge is “Deel een recept”

Heb jij ook een recept waar iedereen verzot op is? Of een recept van je oma dat je koestert? Of eentje dat nooit mislukt?
Deel het met ons en maak kans op een kookboek!
De challenge loopt tot 15 mei! IEDEREEN mag meedoen.

Mail je recept naar fermkortenaken@gmail.com

Oosters wortelsoepje

Een recept van Lucienne Sneyers
Voor de liefhebbers, een pittig soepje, weinig werk!
Benodigdheden, voor 4 personen.
500 gram wortelen, 1 grote ui, 1 teentje knoflook, 2 kl. rode currypasta, olijfolie, 1/2 kl. geraspte gember,150ml.kokosmelk, 1l. kippenbouillon, zwarte peper.
Werkwijze:
Pel en hak de ui en knoflook
Schil de wortelen en snij in grove stukken.
Stoof de ui,knoflook en wortelen in de olijfolie.
Voeg de currypasta toe en bak enkele minuten.
Voeg de kippenbouillon en zwarte peper toe.
Laat 30 minuten garen.
Mix de soep en laat nog eens doorkoken.
Voeg kokosmelk en gember toe en nog even mixen.
Smakelijk!

Speculaasmousse

Speculaasmousse door Sandy Broos ingezonden!

Ingrediënten:
2 eiwitten
80gr suiker
150g speculaas
500ml room

Bereidingswijze:

Verkruimel de speculaas en meng deze met de room. Laat dit 20 minuten staan zodat de room de speculaas goed kan opnemen.

Klop het speculaas-room mengsel op, maar klop ze niet te ver. Het zal even duren voordat dit stijf begint te worden, maar dan gaat het wel meteen snel. Let dus op, want als je room te ver klopt, kan je niet meer terug en zal het mislukken.

Klop de eiwitten op met de suiker en meng dit voorzichtig onder het speculaas-roommengsel.

Doe de speculaasmousse in glaasjes en werk eventueel af met nog wat verkruimelde speculaas. Laat de speculaasmousse even opstijven in de koelkast. De mousse is op zich eigenlijk al redelijk stevig. Lang moet hij dus niet in de koelkast staan voordat je hem kan opsmikkelen.

Limoncello-mousse

ingezonden door Veerle

Scampi Elixir d’Anvers

Ingezonden door Karine

Kip in mosterdroomsaus

Ingezonden door Karine Hendrickx

Melksoep

Bernadette Hendrickx deelt een oud familierecept! Geniet ervan!
#receptenchallenge
Melksoep van mijn schoonmama (gemakkelijk en snel klaar)
– boter
– 1 dikke ajuin
– 2 middelgrote aardappelen
– 300g à 400g prei (wit + lichtgroen)
– 0,5 liter water
– 20g kippenbouillonpasta (of blokjes)
– 1 liter melk
– kervel
– peper en zout

De ajuin, aardappelen en prei in stukjes snijden en even laten stoven in wat boter.
De kippenbouillonpasta en het water bijvoegen en alles gaar laten sudderen. (± 20 minuten)
De helft van de melk bijdoen, even laten opkoken en alles goed mixen.
De overige helft van de melk in een beker doen, samen met de kervel en dit ook goed mixen.
De gemixte kervel bij de soep doen, weer even laten opkoken en op smaak brengen met peper en zout.
Klaar is de soep dus smullen maar!

Varkenswangetjes met kriekbier

Een lekker receptje van Anne Van Schoor: varkenswangetjes met kriekbier. Geniet ervan!

Ingrediënten:
Varkenswangetjes (zelf ontvliezen of vragen aan de slager)
Kriekbier
Ajuin
Worteltjes
Abrikozen
Rozijntjes
Peper, zout, tijm, groentebouillon
Peterselie

Hoe bereiden:
Varkenswangetjes in stukken snijden en dichtschroeien in de pan.
Ajuin stoven in kookpot, varkenswangetjes toevoegen.
Pan blussen en ontvetten met kriek en bij ajuin en varkenswangetjes toevoegen.
Geheel eventueel nog wat aanlengen met bouillon.
Kruiden.
Gedurende 1 uur laten pruttelen.
Dan worteltjes in kleine stukjes, abrikozen en rozijntjes toevoegen.
Nog 45 minuten laten stoven.
Saus een beetje binden.
Opdienen met gekookte aardappelen en een fris slaatje (komkommer, tomaat, mais, appel in kleine blokjes met limoen)
Geheel bestrooien met peterselie
Maak genoeg zodat je de dag nadien nog kan genieten, het smaakt de dag nadien nog lekkerder!
SMAKELIJK!!



Zomerse lasagne

Lekker recept van Anne Van Schoor

Deel ook een recept en maak kans op een kookboek!
#receptenchallenge

Ingrediënten:

. Lasagneblaadjes

. Olijfolie

. 1 potje boursin cuisine (eventueel light)

. Look

. 2 rode ajuinen

. Olijven

. 3 tomaten

. 1 potje basilicum

. Rucola salade

. Champignons

. 2 bollen mozzarella

. Fijne plakjes gerookte ham of gerookte zalm

. 1 courgette

. 1 doosje tomatenpuree

. 1 potje room (eventueel light)

. Gemalen gruyère

. Peper en zout

Bereidingswijze:

. Smeer een (diepe) vuurvaste schotel in met olijfolie en geperste look.

. Wrijf de lasagneblaadjes aan één kant in met de boursin. Leg in de schotel, besmeerde kant naar onder.

. Leg hierop de ringen ajuin, de in plakjes gesneden tomaten, de basilicumblaadjes en de schijfjes mozzarella, goed kruiden met peper en zout.

. Opnieuw een laagje lasagneblaadjes met langs één kant ingesmeerd met boursin.

. Leg hierop de courgetteschijfjes, de ham of de zalm, de rucola, de champignonschijfjes en stukjes olijven. Goed kruiden met peper en zout en overgieten met wat olijfolie.

. Opnieuw een laagje ingesmeerde lasagneblaadjes.

. Je kunt zoveel laagjes maken als je wil, de volgorde is niet zo belangrijk. Wel eindigen met ingesmeerde lasagneblaadjes.

. Meng het potje room met de tomatenpuree en giet over alles, eventueel nog kruiden.

. Bestrooi de bovenkant royaal met gemalen gruyère en stop 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180°.

Hmmmm lekker, gemakkelijk en kan vooraf klaargemaakt worden.

Hete bliksem

ingrediënten:
2 uien (gesnipperd)
500g gemengd gehakt
500g bloemige aardappels
melk scheutje
boter, nootmuskaat, peper, zout
1 kg appels
ev. een bakje champignons

Bereiding:
1 Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet af, stamp fijn en maak de puree aan met een scheutje melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
2 Fruit de ui glazig in 25 g boter. Voeg er het gehakt aan toe en bak gul. Kruid met flink wat peper en zout. Laat onder deksel 5 minuten verder garen. Indien gewenst kan je er ook nog champignons in plakjes bij bakken.
3 Hou 2 appels apart voor het garnituur. Schil de rest van de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in vrij grote stukken. Doe er 1 of 2 eetlepels water bij en stoof de appels onder deksel tot moes. Voeg er suiker naar smaak aan toe.
4 Verwarm de oven voor op 190° C.
5 Vet een ovenschaal in en schep er de appelmoes in. Schep daarop het gehakt en dek af met de puree. Snij de twee resterende appels met behulp van een mandoline in heel dunne plakjes. Leg ze dakpansgewijs op de puree. Verdeel nog 25 g boter in vlokjes over de schotel en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer goed heet!

Griekse salade

Een heerlijk zomers gerecht: GRIEKSE SALADE van Lucienne Sneyers
#receptenchallenge

Dit heb je nodig
(4 personen)
3 grote tomaten
1 komkommer
1 rode ui
12 zwarte olijven zonder pit
200 gr. Feta
verse peterselie
4 el. olijolie
1 el. rode wijnazijn, 1/2 tl. oregano
peper en zout
Zo maak je het
Snij de tomaten in partjes.
Halveer de komkommer in de lengte en snij hem vervolgens in plakjes.
Snij de ui in dunne ringen of snippers.
Meng de groenten door elkaar in een mengkom.
Voeg de olijven toe en schep om.
Verkruimel de feta en meng door de salade.
Meng de olie samen met de rode wijnazijn tot dressing.
Breng op smaak met peper, zout en oregano.
Giet de dressing over de salade.
Werk de salade af met fijngehakte peterselie.
Ben je liefhebber van zwarte olijven dan mogen die er gerust meer in. Zelf heb ik graag de olijven van Delhaize in Halen. Je kan ze daar zelf scheppen aan het tapaskraampje.
Smakelijk!